Следвайте Гласове в ТелеграмВоенно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВоенно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни
Коментари Харесай

Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на летеца Валентин Терзиев

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушните сили. Поради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси и дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това стана ясно от отчета за три месеца от встъпването в служба на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Подполковник Терзиев почина в нощта на 9 юни 2021 година, откакто неговият изтребител МиГ-29 се разруши в морето край Шабла по време на подготвителна пукотевица.

Повече от година след случая - през ноември 2022 година - Военната прокуратура в София упрекна полковник от армията за причиняване на гибел по несъобразителност и тежки нездравословни последствия за Министерството на защитата на стойност 9 млн. лв. по време на тактически учения.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов заради немарливо осъществяване по време на стрелбите в границите на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет и заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковникът не е забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Пак съгласно прокуратурата полковникът не е извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не е взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност се е стигнало до разрушение на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лв..

Още в деня, в който стана известно, че Терзиев е умрял, вдовицата му Димитрина Попова изрази безпокойство, че отговорните за гибелта на летеца ще бъдат скрити.

След като беше посочен съответен отговорен за нещастието край Шабла, Попова даде конференция, на която съобщи, че прокуратурата би трябвало да притегли като обвинени по случая с гибелта на брачна половинка ѝ най-малко още четирима военни, защото са заемали контролиращи функционалности по време на учението. По думите ѝ имало още по-отговорни лица и съгласно нея, в случай че те не бъдат привлечени като обвинени и даже базирайки се на тяхната вътрешна разпоредба, това обвиняване ще отпадне в съда.

Тя изрично уточни, че измежду тях не са щурманите, които по думите ѝ са също единствено реализатори. Решението за осъществяването на задачата, дали ще продължи или не, е на началник стрелбите полковник Методи Орлов, единствено че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, категорично упоменато в заповедите на Военновъздушни сили за самото обучение, добави през ноември 2022 година Димитрина Попова.

Според нея Орлов е виновен, само че би трябвало да има записи и заповеди, от които да се види кой доколко е виновен. " Ако това обвиняване падне и други обвинени няма, всичко отива " под килима ", акцентира през 2022 година Попова.

Почти година по-късно излиза наяве, че наказателното произвеждане е прекъснато. Пред " 24 часа " Димитрина Попова съобщи, че още не е получила документите за прекратяването на наказателното произвеждане и ще разяснява, откакто се запознае с тях.

Малко по-късно във Фейсбук тя се обърна към военния министър, като сподели: " Тагарев, контролирайте си пресслужбата към МО - заблуждението също е закононарушение, а Вие сте виновния управнически орган! Това, че сте нарушители всички го знаем!!! "

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР